Advanced Search

We found 0 results. View results
Your search results

Stakende monteurs en dreigende sluiting van pistes en liften in La Plagne

Posted by Wintersporthuis.nl on 22 maart 2023
0

In februari legden monteurs van La Plagne het werk stil uit ontevredenheid over de hoogte van hun salaris. Inmiddels zijn 30 van de 47 pistenbully-chauffeurs weer aan het werk gegaan, nadat de directie een dialoog had beloofd. Helaas blijven de monteurs ontevreden, mede door onderbetaling en gebrek aan respect van de directie.

De technici zijn geërgerd dat de directie niet eerder het gesprek met hen is aangegaan. Ze verklaren dat ze slechts het minimumloon krijgen en vinden dat niet in overeenstemming met de gevraagde inzet: “Of het nu stormt, regent of sneeuwt en wanneer dan ook, wij staan altijd klaar.

Hogere lonen geboden door garages

De technici eisen een maandelijkse loonsverhoging van 500 euro en een ander soort werkschoenen dan ze momenteel door La Plagne krijgen. De huidige lonen voor de pistenbully-monteurs variëren van 1.600 tot 1.800 euro netto per maand. De pistenbully-monteurs zijn integraal onderdeel van het skigebied en zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de pistenbully’s en sneeuwscooters. Ze zijn essentieel voor de werking van het skioord. De directie van La Plagne heeft een dialoog met de technici beloofd en hen aangespoord weer aan het werk te gaan, en hen verzekerd dat met al hun eisen rekening zal worden gehouden. Een aantal technici blijven echter staken en de onderhandelingen lijken in een impasse te verkeren.

De monteurs geven aan dat ze de huidige kosten van levensonderhoud niet langer kunnen betalen. De werkdruk wordt ook steeds groter, doordat veel technici lager in het dorp aan de slag gaan.  Garages in het dal bieden namelijk veel hogere salarissen. De directie van La Plagne snapt weinig van de staking. Zij geven aan dat men vorig jaar al een loonsverhoging van 6,2% had doorgevoerd en dat alle arbeiders sowieso, vergeleken met andere gebieden,  een degelijk salaris ontvangen.

Gerustgestelde vakantiegangers in La Plagne

Terwijl het skigebied van La Plagne wacht op de uitkomst van de voortdurende staking van de pistenbully chauffeurs, willen ze de vakantiegangers geruststellen dat ze er alles aan zullen doen om een geschikt skigebied voor hen te behouden. Het skigebied kampt momenteel met een gebrek aan sneeuw en heeft al 30 van zijn pistes gesloten. Dit aantal kan snel oplopen als pistenbully’s niet weer gaan rijden. De kans dat de pistes onskibaar worden is vrij groot, dus doet het skigebied zijn best om zijn klanten een goede ski-ervaring te garanderen.

Voorrang zal worden gegeven aan het onderhoud van de blauwe pistes, omdat die het gemakkelijkst te skiën zijn. Ondertussen zullen de zwarte pistes twee keer per week onderhoud krijgen, wat voldoende is voor het skigebied. Op deze manier kunnen de klanten ook bij minder sneeuw nog van een goede ski-ervaring genieten. Het resort is optimistisch dat de dialoog tussen de pistenbully’s en het management binnenkort wordt hervat, zodat de chauffeurs weer aan het werk kunnen. Tot die tijd doet La Plagne zijn best om zijn klanten een veilige en plezierige ski-ervaring te garanderen.

La Plagne staat een rumoerige tijd te wachten

Alsof de staking en grote ontevredenheid onder de technici nog niet genoeg is, heeft La Plagne ook nog eens besloten een deel van het skigebied af te sluiten en terug te geven aan de natuur. Zo kan men dit jaar voor het laatst skiën op de gletsjers van Chiaupe en Bellecôte. Men is tot dit besluit gekomen doordat opwarming van de aarde en smeltende gletsjers bepaalde skigebieden simpelweg onrendabel maken.

Over drie jaar zal de bodem van de gletsjers van Chiaupe en Bellecôte terugkeren naar hun natuurlijke staat. Liften worden afgebroken, gebouwen gesloopt, alles kan. Vanaf dit voorjaar wordt het hoogste deel van het skigebied verwijderd. Op andere momenten is het niet mogelijk om met alpine ski’s naar de gletsjers te gaan. De plannen van La Plagne zijn al een aantal jaren bekend, maar de directie heeft juist nu besloten om de plannen versneld door te voeren.

 

  • Verder zoeken…

Compare Listings