Advanced Search

We found 0 results. View results
Your search results

Met de auto op wintersport? Sluit de juiste verzekering af en neem de nodige maatregelen!

Posted by Wintersporthuis.nl on 11 februari 2023
0

Rijden in sneeuwgebieden met glad wegdek kan gevaarlijk zijn. Niet alleen zijn de wegen vaak bedekt met sneeuw en ijs, ze zijn ook vol bochten en haarspeldbochten. Daarnaast gelden er in vrijwel alle zogenaamde ‘sneeuwlanden’ speciale regels voor het rijden in de sneeuw. Natuurlijk willen allemaal ongelukken voorkomen, maar wat gebeurd er wanneer je toch onverhoopt de pech hebt en betrokken raakt bij een ongeval?

Kies de juiste verzekering

Stel dat je bijvoorbeeld met je auto slipt en in de vangrail terecht komt. Den basis WA-verzekering dekt de schade aan de vangrail, maar dat kost je wel je no-claimkorting. De schade aan de auto zul je zelf moeten betalen.  En dat geldt ook wanneer je een WA+ verzekerd hebt, ook wel beperkte casco verzekering genoemd. Deze verzekering dekt bepaalde schade die wordt veroorzaakt door het weer, zoals zware hagel. Menno Dijcks, auto-expert van vergelijkingssite Independer zegt hierover wel het volgende: “Gladde wegen zijn een gevolg van weersomstandigheden en schade ontstaan door gladheid wordt daarom niet gedekt door een beperkte cascoverzekering.”

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op het rijden in sneeuwgebieden. Zorg dat je altijd voldoende brandstof hebt, neem voldoende winteruitrusting mee en zorg ervoor dat je auto goed is onderhouden. Vergewis je ook altijd van de juiste verzekering, zodat je gedekt bent als er toch iets misgaat.

Schade door een beslagen ruiten of gladde banden

Voordat je de weg op gaat, moet je ervoor zorgen dat je auto goed is uitgerust voor de soms extreme weersomstandigheden. Dat houdt ook in dat je ervoor moet zorgen dat bijvoorbeeld de voorruit goed ontdooid is en de banden in uitstekende staat zijn. Is dat niet het geval en je maakt schade, dan zal die niet worden vergoed, omdat hier sprake is van nalatigheid. Zelfs wanneer je een all-risk dekking hebt, kan de verzekeraar besluiten geen schade te vergoeden als blijkt dat je reed op ongeschikte banden of er sprake was van een niet goed ontdooide ruit.

Hierover zegt Dijcks het volgende: “In de polisvoorwaarden staat altijd dat je de kans op een claim zo klein mogelijk moet maken. Nalatigheid vergroot juist de kans op schade en is dus een reden om niets te vergoeden. Sterker nog: de verzekeraar kan zelfs besluiten de schade op jou te verhalen als blijkt dat er sprake is van nalatigheid. En die kosten kunnen behoorlijk oplopen. Zorg er dus voor dat je auto altijd in goede staat is.”

Schade bij een aanrijding

Gladde wegen in wintersportlanden als Oostenrijk en Zwitserland kunnen de kans op een aanrijding vergroten. Autoverzekeraars behandelen dit meestal hetzelfde als een aanrijding in Nederland op voorwaarde dat je auto in goede staat verkeert en dat je de nodige maatregelen hebt genomen om een ongeval te voorkomen.

De tijd nemen om je auto goed te onderhouden en voor te bereiden op je wintersportvakantie kan je een hoop gedoe besparen en voorkomt een dure nalatigheidsclaim van je verzekeraar.

Toch een ongeval? Handel dan zo adequaat als mogelijk!

In het geval dat je toch betrokken raakt bij een ongeval, zal de autoverzekering doorgaans regelen dat de auto naar een plaatselijke garage wordt gebracht. De garage zal de schade beoordelen en beslissen of de wagen ter plekke gerepareerd kan worden of dat hij voor reparatie naar Nederland gebracht moet worden. Maak altijd foto’s van  de auto  en vraag eventuele getuigen om contactgegevens, zodat zij wellicht op een later tijdstip een getuigenverklaring kunnen afleggen, mocht de verzekering dat wenselijk achten.

Houd er rekening mee dat de autoverzekering niet altijd de volledige kosten van eventuele schade dekt. Als je geen speciale aanvulling in je polis hebt, dan kan het zijn dat een aantal extra kosten voor eigen rekening komen. Denk aan juridische bijstand als je anderen bij het ongeluk betrokken zijn, de kosten voor vervangend vervoer of kosten voor extra hotelovernachtingen als de reparatie lang duurt.

Als je in een sneeuw- of ijsgebied rijdt, kun je het beste een autoverzekering met allrisk dekking of een reisverzekering afsluiten waarin de bovengenoemde extra kosten zijn opgenomen. Zo weet je zeker dat je volledig gedekt bent mocht zich een ongeval voordoen.

Om ongelukken bij sneeuw en ijzel te voorkomen is het belangrijk langzaam te rijden, een veilige afstand te bewaren en plotselinge manoeuvres te vermijden. Daarnaast dien je altijd de weersverwachting te controleren voordat je op pad gaat, zodat je weet wat je mag verwachten en welke maatregelen je wellicht moet nemen voordat je vertrekt.

Winterbanden

Winterbanden zijn ontworpen voor meer grip en beter remmen bij het rijden in koude en besneeuwde omstandigheden. Het profiel van een winterband is dieper dan dat van gewone zomerbanden, waardoor ze meer grip hebben bij het optrekken en remmen. Winterbanden zijn ook speciaal ontworpen om hun flexibiliteit te behouden bij temperaturen onder 7 graden Celsius, waardoor ze betere grip bieden op een ijzige ondergrond.

In sommige landen, vooral in de Alpengebieden van Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland zijn winterbanden verplicht. Als een bestuurder bij een ongeluk betrokken raakt terwijl hij tijdens winterweer op zomerbanden rijdt, kan hij in Oostenrijk aansprakelijk worden gesteld en een boete krijgen die kan oplopen tot €5000,-. In Zwitserland kunnen ook boetes worden uitgedeeld voor het rijden zonder goede winterbanden in de sneeuw.

Maar zelfs in landen waar winterbanden niet verplicht zijn, wordt het altijd sterk aanbevolen ze te gebruiken in de besneeuwde gebieden. Dit zorgt ervoor dat bestuurders goed uitgerust zijn voor het winterweer, en minimaliseert de kans op ongelukken door ijzige wegen en gladde oppervlakken. Bovendien kan het gebruik van winterbanden ook helpen om de verzekeringspremies te verlagen, omdat verzekeraars weten dat bestuurders extra voorzorgsmaatregelen nemen bij het rijden in winterse omstandigheden.

Al met al zijn winterbanden een essentieel stuk uitrusting voor bestuurders tijdens de wintermaanden. Ze zorgen voor meer grip en beter remmen, en kunnen zelfs helpen om de verzekeringspremies te verlagen.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn metalen schakels die aan de banden van een auto worden bevestigd voor extra grip en tractie op gladde oppervlakken. Rijden met sneeuwkettingen is niet iets waar men al te makkelijk mee om moet gaan. Je moet niet alleen weten hoe je met sneeuwkettingen om moet rijden, maar ook hoe je sneeuwkettingen moet gebruiken en wanneer je ze moet gebruiken.

In Duitsland zijn sneeuwkettingen alleen verplicht op wegen die bedekt zijn met sneeuw. Als je in een besneeuwd gebied rijdt, moet je ervoor zorgen dat je het juiste type sneeuwkettingen voor je auto gebruikt, want er zijn verschillende typen die zijn ontworpen voor verschillende typen voertuigen. En daarbij is het ook weer belangrijk dat je auto de juiste winterbanden heeft. Winterbanden zijn ontworpen om extra grip te bieden op gladde oppervlakken, en ze zullen ertoe bijdragen dat je voldoende tractie hebt als je met sneeuwkettingen rijdt.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je veilig en legaal rijdt als je in besneeuwde gebieden of bij ijzige omstandigheden reist. Door ervoor te zorgen dat je de juiste winteruitrusting hebt, kun je ervoor zorgen dat jij en je auto deze winter veilig blijven en je veel onnodige kosten besparen in het geval je met pech komt te staan of betrokken raakt bij een ongeval.

 

 

  • Verder zoeken…

Compare Listings